| | |

SEREBRAL PALSİ
serebral palsi

            Özel Ordu Sevgi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Haci Önder serebral palsi hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

           

Serebral palsi(SP) çocuklukta en sık rastlanan fiziksel engellilik durumudur. Gelişimini tamamlamamış beynin; doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası dönemde hasar görmesi nedeniyle oluşur. SP sıklığı ortalama her 1000 canlı doğumda 1-5 arasında değişmektedir.

           

            SP ilerleyici değildir. Travmaya uğramış beyne erken müdahale edilmesi ve hayat boyu rehabilitasyon uygulamasıyla önemli gelişmeler sağlanabilmektedir.

            Prematür doğum, düşük kilolu doğum, kanın pıhtılaşma problemleri, anne-bebek arasında kan uyuşmazlığı, gebelikte ya da doğum esnasında bebeğin oksijensiz kalması, beyin kanamaları hamilelik döneminde annenin, bebeğin sinir sistemini etkileyecek bakteriyel ya da viral enfeksiyon yaşaması, annenin hamilelik döneminde alkol, sigara, uyuşturucu veya çeşitli ilaçlar kullanması, yaşadığı psikolojik sorunlar ve karın bölgesine gelen darbeler SP ye neden olabilir.

 

           SP olgularında kas-iskelet sistemi patolojileri asıl hastalığa eşlik edebilmektedir. En sık karşılaşılan sorunlar ayak-ayak bileği deformiteleri, kontraktürlerdir. SP’li hastaların tedavisinde en önemli amaçlardan biri hastanın bağımsız yürümesini sağlamaktır. Ayakta görülen deformiteler yürümeyi engelleyen önemli sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Deformiteler yumuşak doku ya da kemik deformiteleri olarak görülebilir. SP’li hastalarda deformitelerin oluşumunu önlemeye, spastisiteyi azaltmaya, fonksiyonu arttırmaya yönelik ortezler sık kullanılır. Bu ortezler bazen doğrudan bazen de yumuşak doku veya kemik ameliyatlarından sonra kullanılır.  Sıklıkla ankle foot ortez(AFO) ve knee ankle foot orthosis (KAFO) kullanılmaktadır.

 

            Doğumsal nedenler serebral palsi gelişiminde en önemli yeri tutmaktadır. Düzenli gebe takibinin ve doğum için hastaneye müracaatın önemi ve bu konuda toplumsal bilinçlenme doğumsal nedenlerden kaynaklanan SP gelişimini azaltabilir. SP’li olgularda en önemli önlenebilir komplikasyon ise kontraktürlerdir. SP’de birçok semptom ve klinik belirtilerin birlikte bulunması birçok uzmanlık dalının ekip halinde çalışmasını gerektirir. SP’de rehabilitasyona, erken başlanmalı ve yaşam boyu süreceğini aile bilmeli ve düzenli kontrollerin devam etmesi gerekir.