| | |

ÖZEL ORDU SEVGİ HASTANESİ İLİMİZDEKİ KADINLARI “KADIN KANSERLERİNDE ERKEN TANININ ÖNEMİ KONUSUNDA B
özel ordu sevgi hastanesi  ilimizdeki kadinlari “kadin kanserlerinde erken taninin önemi konusunda b

ÖZEL ORDU SEVGİ HASTANESİ

 İLİMİZDEKİ KADINLARI “KADIN KANSERLERİNDE ERKEN TANININ ÖNEMİ KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRME EĞİTİMLERİ” SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ

İlimizdeki Kadınları “Kadın Kanserlerinde Erken Tanının Önemi Konusunda Bilinçlendirme Eğitimleri” Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında Halkla İlişkiler Sorumlumuz ve Eğitim Hemşiremiz çalışmaları ile fabrikalarda çalışan kadınlarımıza, kasaba ve köylerde bulunan öğrencilerin velilerimize belirlenmiş zamanlarda eğitimler verilmektedir.

Amacımız ulaşabildiğimiz kadar fazla kadına ulaşmak ve kadınlarımızı kadın kanserleri ve erken tanı yöntemleri konusunda bilinçlendirmektir.

ERKEN TANIYLA İLK RAUND SİZİN OLABİLİR…

Bir düşmanı yenmenin en iyi yolu onu tanımak ve doğru strateji geliştirmekte yatar. Kanser de pek çok insan için kapıda bekleyen bir düşman. Ancak bilinmeli ki, o kadar güçlü bir düşman değil. Gelişen tıp sayesinde kanser artık erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık. Peki hangi kanser türlerinde erken teşhis mümkün? 

Kanserde erken tanının önemini artık herkes tarafından biliyor. Kanserlerin tamamının taraması yapılamasa da son teknolojik aletlerle yapılan taramalarla erken dönemde fark edilen kanserler hastaların yaşam sürelerini uzatıyor.  Bazı kanser türlerinde yapılan rutin muayene ve kontrollerin çok hayati önem taşımaktadır. Taramayla bazı kanser türlerinin erken evrede yakalanabilir.

Meme Kanseri

İstatistikler, her 8 kadından birinin meme kanseriyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Hastalık bu denli yaygın olmakla birlikte iyi haber, erken evrelerde yakalanan meme kanserinde yüzde 90’ın üzerinde tam kür sağlanabiliyor. Semptomlar ortaya çıktıktan sonra tanı konulan meme kanseri genellikle daha ileri evrelerde oluyor ve vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali artıyor. Başarılı tedavinin anahtarı ise erken tanı ve taramadan geçiyor. Ancak ne yazık ki,  mamografi, ultrason gibi görüntüleme imkanları bu denli gelişmiş olmasına rağmen, bilgi eksikliği hala erken tanının önündeki en büyük engel…

Dünyada kadınların en çok yakalandığı kanser türü meme kanserini erken evre yakalayabilmek için kendi kendinize muayene çok önemli. 20 yaşından itibaren ayda bir kez meme muayenesi yaparak memenizi tanımanız ve en ufak rutin dışı değişiklikte hekiminize başvurmanız şart.  20-40 yaş arasında 2-3 yılda bir doktor muayenesini de öneriyorum. 40 yaşından sonra yılda 1 kez hekim değerlendirmesi ve 50 yaşından sonra yılda bir kez mamografi hayat kurtarıcı olacaktır.

Rahim Ağzı Kanseri

İlk cinsel deneyimden sonra yapılacak bir muayene ve smear testi sonrası yılda bir değerlendirme yapılmalı. 3 yıl üst üste normal ise testler 2-3 yılda bir tekrarlanabilir.  Ancak immün sistemi zayıflatacak hastalıklar veya ilaç kullanımı varsa(AIDS hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı gibi) kontroller yıllık yapılmalı. 

Dünya ölçeğinde 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türü, meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3. nedenidir. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın serviks kanserinden ölmektedir. Tarama programları, serviks kanserinin azalmasında önemli bir etkiye sahip olmasına rağmen hala kadınlar serviks kanseri nedeniyle ölmektedir. Serviks kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür. serviks kanseri için tarama ilk cinsel ilişkiye girdikten sonra başlamalı ve 65 yaşa kadar 5 yılda Pap- smear testi bir tekrarlanmalıdır.
Tıpta kadınlarda hayat kurtarıcı ve yaşam sürecini uzatıcı olarak görülen ve yararlılığı kanıtlanmış iki çok önemli test vardır; smear testi ve mamografi.

Kadın üreme sistemine ait kanserler arasında meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen serviks(rahim ağzı) kanseri erken dönemde yakalandığında tam şifa ile sonuçlanan bir durumdur.Rahim ağzı (serviks) kanseri, rahim ağzı dokusunun kötü huylu (malign) hücrelere dönüşümü sonrası ortaya çıkan bir kanserdir. Rahim ağzı kadın üreme organlarından olan rahmin (uterus) çıkış bölümü ile vajenin birleşen kısmıdır.  Tüm kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri de uzun yıllar süren gizli hastalık döneminde ortaya çıkar.

Günümüzde erken tarama ve ciddi oranda bilinçlendirme kampanyalarına rağmen ancak hastaların %46’sına erken evrede tanı konabilmektedir. Tüm hastaları incelendiğinde 5 yıllık yaşam süresi rahim ağzı kanserinde %67’dir. Erken evre yani tanı anında etraf dokulara uzanmamış ve diğer organlara metastaz yapmamış olarak yakalanırsa 5 yıllık yaşam süresi, farklı bir deyişle hastalıktan kurtulma oranları %90’ı aşmaktadır. Bu da rahim ağzı kanserindeki tarama yöntemlerinin ve erken tanının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.Serviks kanserinde şikâyetler ortaya çıktıktan sonra da ne yazık ki hastalık yayılmıştır. İşte bu nedenle kanserleri erken dönemde tanımlamak için çeşitli testler uygulanmaktadır. Serviks kanserinin erken tanısındaki en önemli test smear testidir. Kişi, smear alınırken ağrı hissetmez. İşlem yaklaşık 1-2 dakika sürer.

Smear ile alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser veya kanser öncüsü hücrelerin olup olmadığı araştırılır. Smear testi ve bazı kadınlarda HPV testi bu virüsün ve neden olduğu hücre değişikliklerinin saptanmasına yardımcı olabilir. Bu bakımdan tüm kadınların doktorlarının tavsiyelerine göre düzenli smear testi yaptırmaları çok önemlidir. Test uygulanmadan üç gün öncesi vajinada krem, fitil gibi şeyler kullanılmamalı ve aynı şekilde üç gün öncesinden cinsel birlikteliğe ara verilmelidir. Smear testi, adet döneminde olan kadınlarda, rahim ve rahim ağzı yarası bulunanlarda ve şiddetli kanama, akıntı olan kadınlarda uygulanan bir test değildir. Gebelik döneminde olan kadınlarda her hangi bir sıkıntı yoksa smear testi yapılabilir.
Smear testi sonucu rahim ağzı kanserini net bir şekilde ortaya koymaz. Uygulanan test rahim ağzında her hangi bir problemin varlığını ortaya koymak için yapılır. Şüpheli durumla karşılaşılmışsa devamında farklı testler uygulanır. Kanser varlığını tespit etmek için smear testi ile beraber yeni teknolojik imkanlar kullanılmalıdır.