| | |

MİGREN
migren

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Nuri Yüzgül migren hakkında merak edilenleri yanıtladı.

MİGRENİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Migren ataklarının özellikleri şunlardır;

·        Orta şiddette veya şiddetli ağrı

·        Bulantı veya kusma

·        Zonklayıcı karakterde ağrı

·        Işığa ve sese duyarlılık

·        Ağrının hareketle artışı

Bazı kişilerde ağrı başlamadan önce 10-30 dakika sürebilen ön belirti dönemi olur. Buna aura denir. Parlak ışık çakmaları, bulanık görme, renkli çizgiler görme, kör noktalar, görme kaybı gibi görsel değişiklikleri içerebilir. Bazen kol ve bacaklarda uyuşma veya baş dönmesi olabilir.

MİGREN ÇEŞİTLERİ

Auralı (ön belirtili) veya aurasız migren en sık rastlanan çeşitlerdir. Migren hastalarının çoğunluğunda ön belirti yoktur. Kol ve bacakta güçsüzlük ve konuşma bozukluğu ile ortaya çıkan migren türleri de vardır. Migren çocukluk çağında da görülebilir. Ancak ağrı süresi ve özellikleri yetişkinlerden farklı olabilir.

MİGRENİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Migren atağı birçok faktör tarafından başlatılabilir. Bunlar hastaya göre değişkenlik gösterir. Tetikleyici faktörlerin her hastada ortaya konması ve bunlardan mümkün olduğu kadar kaçınılması gerekir. Başlıca faktörler stres, hormonal değişiklikler, diyet faktörleri, ilaçlar, uyku düzeni ve iklimsel değişikliklerdir. Migrenli kadın hastalarda ağrılar genellikle adet döneminde sıklaşır ve şiddeti artar. Bazen ağrılar sadece adet döneminde olur. Buna menstrüel migren adı verilir. Doğum kontrol hapları veya hormon içeren ilaçlar aynı nedenle migren atağı için tetikleyici olabilir. Menopozdan sonra ağrı sıklığı genellikle azalır.

MİGREN TANISI NASIL KONULUR?

Migren tanısı için nöroloji uzmanının muayenesi gereklidir. Belirtiler gözden geçirildikten sonra Diğer baş ağrısı çeşitlerinden ayırıcı tanısının yapılması için bazı testler istenebilir. Migren ağrısını taklit edebilecek ciddi hastalıklar olabilir ve bunların ayrımı ancak uzman bir hekim tarafından yapılabilir.

MİGREN TEDAVİSİ

Migren tedavi edilebilen bir hastalıktır. İlaçların bir kısmı oluşan atağı sona erdirmeye yöneliktir. Buna atak tedavisi denir. Diğer grup ilaç ise atakları engellemek veya sıklığını azaltmak için kullanılır. Her hastanın tedavisi kişiye özel düzenlenir. Bir hasta bir ilaca iyi yanıt verirken diğeri vermeyebilir. Bunun uzun ve kontrol gerektiren bir tedavi olduğu unutulmamalı ve rastgele ilaç kullanımından kaçınmalıdır.

Ağrı kesicilerin gereksiz ve uzun süreli kullanımları günlük baş ağrısı denen ve her gün gelen baş ağrılarına neden olabilir.

Son yıllarda dirençli migrenlerde baş çevresindeki kaslara Botilinum toxini(botox) uygulaması hastaları uzun süre rahatlatabilmektedir.

 

MİGRENLİ HASTALARA ÖNERİLER

·        Atağınızı tetikleyen faktörleri bulmaya çalışın. Bunları değiştirmekle atağınızı önleyebilirsiniz. Sigara alkol, bazı yiyecekler, aşırı kafein ağrıyı tetikleyebilir.

·        Stresi azaltmaya, düzenli uyumaya, düzenli beslenmeye çalışın. Hazır yiyeceklerdeki boya ve katkı maddeleri de migren ataklarına neden olabileceğinden doğal beslenmeye çalışın.

·        Düzenli egzersiz migren sıklığını azaltabilir.

·        Atak sırasında sessiz ve karanlık bir odada dinlenin. Aşırı bulantı ve kusma varsa bulantı önleyici ilaçların mümkün olduğunca erken alınması yararlıdır.

·        Doktorunuzun önerilerini sabırla uygulayın. Tedavi migreni tam geçirmese bile atakların sıklığı önemli ölçüde azalabilir. İlaçları uygun dozda kullanmak, rastgele kişilerin tavsiyesiyle ilaç almamak önemlidir. Başka hastalıklarınız da varsa migren tedaviniz diğer ilaçlarla uyumlu olmalıdır.

Tedavinin uzun süreceği ve kontrollerle düzenleneceği unutulmamalıdır.