| | |

CORONA VİRÜSÜNÜ ÇOCUKLARA NASIL ANLATABİLİRİZ ?
corona virüsünü çocuklara nasil anlatabiliriz ?

CORONA VİRÜSÜNÜ ÇOCUKLARA NASIL ANLATABİLİRİZ ?

Özel Ordu Sevgi Hastanesi Psikolog Ecem Atalay bilgilendiriyor.

Tüm dünyanın gündemine oturan corona virüsü herkesi kaygılandırıyor. Ebeveynlerin kaygısı çocukları oldukça etkilemekte çünkü her ne kadar bu saklanılmak istense de çocuklar ebeveynlerin kaygı termometresi gibidir. Kaygı artınca çocukta da aynı oranda artmaktadır. Özellikle 12 yaş altı çocuklar da virüs gibi soyut bir kavramı anlamlandırmada yetersiz kalabiliyor. Bu yüzden gerekli uyarıları yaparken bunu somutlaştırmakta fayda var. Öncellikle Önlemleri sağlayabilmek için yapılacak uyarıların sıklığı da çok önemli çocukları korkutabilir ve hastalık senaryolarında artış görülebilir. Sakin kalıp süreci mantıksal çerçeve de yönetmemiz gerekiyor çünkü yaşayacağımız panik ile çocuğumuza göstereceğimiz herhangi bir önlem kaygıyı daha fazla arttıracaktır bu yüzden sakin kalıp öz denetimimizi sağlayabilmek daha çok yarar sağlayacaktır. Ardından şu şekilde daha sağlıklı ilerleyebiliriz.

1)Haberler ve sosyal medyada dönen bilgi kirliliği çocuklar için süreci oldukça travmatize etmeye uygundur ve uzak tutmakta fayda var. Bu yüzden bilmeleri gerektiği kadarıyla daha basit ve somut bir şekilde anlatmamızda yarar var. Örneğin “Koronavirüs grip ve soğuk algınlığının ailesinden bir virüstür. Bu virüs yolculuk yapmayı sever. Özellikle elden ele temas yoluyla yolculuk yapar. Bizde bunun farkında olmayız çünkü gözle görülmeyecek küçüklükte mikroplardır bunlar.”

2)Alınması gereken önlemleri anlatın ve bunu eğlenceli hale getirin. Örneğin “ Korona virüsü yolculuğu bizim elimizden de geçmiş olabilir. Bu yüzden alışkanlık haline getireceğimiz bir şarkı söyleme ve el yıkama etkinliğimiz olacak.” Bu sırada sağlıklı bir el yıkama süresi 20 sn olduğu için çocuğunuzun sevdiği bir şarkıyı 20 sn boyunca söyleyerek el sabunlama-ovalama ve durulama ritüelini eğlenceli bir şekilde gerçekleştirmiş oluruz.

3)Duyguları hakkında konuşun ve ne hissettiği ile ilgilenin ve onu cesaretlendirin. Bu çocuklar biraz daha rahatlatıcaktır.

4)Rutinlere sadık kalmakta fayda var çünkü çocuğa daha fazla emniyette hissettirecektir.