| | |

Corona virüs döneminde bağışıklığı zayıflatmadan oruç tutmanın püf noktaları ;
corona virüs döneminde bağışıklığı zayıflatmadan oruç tutmanın püf noktaları ;

Corona virüs döneminde bağışıklığı zayıflatmadan oruç tutmanın püf noktaları ;

Birçoğumuzbugüne kadar deneyimlemediğimiz farklı, zor ve karmaşık günlerden geçiriyoruz. Maalesef tüm dünya gibi ülkemiz de corona virüs, salgını ile mücadele ederken, bir yandan da Ramazan ayının gelmesi ile Oruçumuzu tutarken her ne kadar uzun açlık periyotları oluşacak olsa da bağışıklığı düşürmeden oruç tutmak mümkün diyen Uzm Dr. Abdurrahman Tomakin, bu dönemde öğün sayılarımızı ve yediklerimizi dengeleyerek ihtiyacımız olan enerji ve besin öğelerini karşılayabileceğini söylüyor.

Ramazan bu yılda günlerin uzun olduğu nispeten sıcaklığın çok yüksek olmadığı günlere denk gelse de korona virüsle baş etmeye çalıştığımız günlere denk geliyor. İnsanlar bir yandan ibadetlerini yerine getirmek için oruç tutmak istiyor bir yandan da virüse karşı bağışıklık sisteminin zayıflamasından korkuyor. Uzm Dr. Tomakin, Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye ilişkin önerilerde bulundu. Suyun yaşamsal fonksiyonlarımızdaki önemi kaçınılmaz İftar ve Sahur arasında bol su için,

"Ramazan'ın bu yıl da uzun günlere denk gelmesi sıvı kaybını artırıyor. Bu nedenle, iftar ve sahur arası süreyi doğru değerlendirmeli ve yeteri kadar su alımını sağlayarak hem fiziksel hem metabolik açıdan sağlığımızı korumalıyız. Ayrıca mikropların vücuttan atılması için de bol su tüketmek önemli." şeklinde konuşuyor.

Ayrıca Şeker hastaları oruç tutarken nelere dikkat etmeliler

Şeker hastalarının azar azar ve sık sık yemeleri gerekmektedir. Ramazan'da oruç tutarlarsa, uzun süre aç kalmaları durumunda, şeker düşmesi sonucu hayati tehlikeler söz konusu olabilir. Vücudunda insülin yetersizliği ve şeker kullanımında dengesizlik olduğu için iftardan sonra hiperglisemi koması olabilir. Bu nedenle oruç tutabilen şeker hastalarının, öğünlerde kan şekerini dengede tutacak tercihler yapmaları ve yemeği çok hızlı tüketmemeleri gerekmektedir.
Aynı zamanda diyabet hastalığının en çok hasar verdiği organlardan birisi olan böbrekleri korumak için iftar ile sahur arasında en az 2 - 2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerekmektedir.



Özel Ordu Sevgi Hastanesi

Dahiliye Uzm. Dr. Abdurrahman Tomakin